Leukemia (Kanser Sel Darah Putih) jenis Chronic Myeloid

Gambar pembentangan penyakit CML di Kucing, Sarawak

Chronic Myeloid Leukemia bermaksud:


Kronik = Penyakit yang berlangsung dalam tempoh yang amat panjang
Myeloid = Penyakit itu berpunca daripada sel yang terdapat pada sumsum tulang
Leukemia = Leukos (putih) mia (darah) = sel darah putih

Ia merupakan penyakit kanser sel darah putih yang berasal daripada sumsum tulang yang berlaku dalam tempoh yang amat panjang. Disebabkan proses pembentukan kanser ini berlaku dalam masa yang amat panjang, ia tidaklah sebahaya leukemia akut yang mana berlaku dalam masa yang amat cepat dan merupakan kes kecemasan dalam perubatan.

Chronic Myeloid Leukemia (CML) ialah kanser sel darah putih yang berpunnca daripada pembiakan sel darah putih yang tidak terkawal dalam sumsum tulang. Sel granulocyte adalah antara yang utama terlibat dalam kes CML ini. Kanser ini berlaku biasanya dalam orang yang berumur daripada 40 hingga 60 tahun dan bilangan pesakit lelaki adalah lebih banyak daripada pesakit wanita. Ia amat jarang sekali berlaku pada budak budak.


Dalam masalah ini, biasanya pesakit selalu dikaitkan dengan mutasi pada Chromosom Philadelphia (ia berlaku lebih daripada 80% pesakit) dimana kromosom ini menunjukkan pertukaran antara kromosom 9 dan 22.

Kromosom Philadelphia dengan FISH (Fluoroscence In-Situ Hybridization)
Gambar dari Wikipedia

Simtom simtom:

 1. Demam, panas badan
 2. Berpeluh melampau
 3. Menghidap gout (akibat pengumpulan uric acid)
 4. Limpa (spleen) menjadi besar
 5. Pendarahan berlaku
Tanda tanda:
 1. Limpa menjadi besar (splenomegaly)
 2. Hepatomegaly
 3. Anemia
 4. Bruising
Biasanya individu yang menghidap penyakit ini dapat terus hidup selama 5 hingga  tahun. Terdapat 3 peringkat penting bagi penyakit ini:
 1. Proses kelangsungan simtom yang berlangsung secara kronik (selama beberapa bulan atau tahun)
 2. proses pemecutan simtom yang berlangsung dengan cepat dan menampakkan tanda tanda yang semakin banyak seperti saiz limpa (spleen) yang semakin membesar.
 3. Transformasi 'Blast' (blast transformation) yang menunjukkan tanda tanda leukemia akut dan diakhiri dengan kematian.
Rawatan:
Kemoterapi
 1. Imatinib
 2. cytarabine 
 3. alpha-interferon
 4. Dasatinib (jika berlaku perubahan ke peringkat Transformasi Blast dan jika tidak dapat bertahan dengan ubat imatinib)
Perlu diingatkan, sekiranya leukemia sudah memasuki peringkat terakhir iaitu Transformasi Blast, maka keupayaan kemoterapi adalah amat terhad dan dicadangkan individu ini menjalani transplan sumsum tulang untuk menghapuskan sel darah putih sedia ada dan memasukkan dengan sel darah putih yang baru..

Rujukan: OHCM
Kanser Darah Putih Jenis Hodgkin's Lymphoma

Lymphoma adalah merupakan sejenis kanser yang berpunca hasil pembiakan sel darah putih kelas lymphocyte. Sel sel ini berkumpul di dalam nodus limfa dan menyebabkan apa yang dipanggil lymph adenopathy. Sel sel ini boleh juga berkumpul di organ organ lain. Lymphoma dikelaskan kepada dua bahagian besar iaitu Lymphoma jenis Hodgkin's dan Lymphoma jenis bukan Hodgkin (Non-Hodgkin Lymphoma). Untuk Lymphoma jenis Hodgkin, ia dinamakan sedemikian rupa kerana sel Reed-Sternberg boleh dijumpai dalam darah penghidap kanser darah tersebut.

Atas: Saluran Nodus Limfa dan salur limfa dalam badan
Gambar dari wikipedia.org

Jadi, kali ini kita akan bercerita tentang Lymphoma jenis Hodgkin.

Hodgkin Lymphoma menunjukkan 2 peringkat kejadian, iaitu ia sering berlaku pada orang muda dan orang tua. Lelaki lebih banyak menghidapi masalah ini berbanding perempuan dengan nisbah 2:1. Kebarangkalian untuk seseorang mendapat penyakit ini meningkat sekiranya mereka mempunyai adik beradik yang menghidapi masalah ini.

Simtom simtom:

 • Menunjukkan nodus limfa pada leher yang bengkak, namun bengkak tersebut tidak sakit sekiranya ditekan. Juga terdapat pada bawah lengan.
 • Panas badan
 • Rasa penat badan
 • Turun berat badan
 • Berpeluh berlebihan pada waktu malam
 • Gatal gatal
 • Demam yang berulang (demam yang diselangi dengan suhu normal selama 20 hari (Demam Pel Ebstein)
Peringkat kanser Hodgkin Lymphoma:
Secara amnya, peringkat kanser ini dapat dibahagikan kepada peringkat A dan B. Peringkat A adalah peringkat dimana individu itu tidak menunjukkan sebarang tanda kecuali gatal gatal. Peringkat B pula adalah peringkat dimana tanda tanda termasuk: Demam panas (suhu melebihi 38 darjah selsius), berpeluh berlebihan, hilang berat badan.

Tahap keseriusan penyakit ini bergantung kepada sejauh mana kanser darah ini merebak. Ia diringkaskan seperti berikut:
 1. Kanser menduduki hanya satu kawasan nodus limfa.
 2. Kanser yang melibatkan lebih daripada satu nodus limfa
 3. Kanser yang merebak ke kawasan kiri dan kanan diaphragm (pemisah antara perut dan dada)
 4. Merebak ke kawasan organ lain seperti hati dan sumsum tulang.
Rawatan:
Rawatan adalah menggunakan 4 jenis ubat utama:
 1. Adriamycin
 2. Bleomycin
 3. Vinblastin
 4. Dacarbazine
Rawatan lain juga termasuk surgery (terutamanya sekiranya penyakit tersebut menghidapi 

Kesan sampingan rawatan:
 • Chemotherapy: rambut gugur (Alopecia),, boleh tumbuh kembali selepas botak.
 • Radiotherapy: menyebabkan kemungkinan terbentuknya tumor baru dalam otak (tumor)

Anggaran jangka hayat pesakit Hodgkin's Lymphoma:
 • 90% daripada penghidap Hodgkin's jenis A,,, berjaya hidup
 • 40% daripada penghidap Hodgkin's jenis B,,, berjaya hidup
Keadaan kecemasan berlaku apabila pesakit mempunyai nodus limfa yang besar akibat kanser di bahagian dada. Ia boleh menyebabkan Vena Cava Superior untuk tersekat, dan menyebabkan rasa 'penuh' di kepala, pitam, edema di muka, sukar untuk bernafas.Kementerian Kesihatan arah Sos Tiram 1M'sia ditarik balik


Kementerian Kesihatan hari ini mengarahkan semua sos tiram jenama Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) ditarik balik kerana didapati melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.
“Kami telah maklumkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, yang mempunyai kuasa untuk mengeluarkan produk itu dari pasaran.
“Produk itu mesti ditarik balik segera,” kata menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai kepada wartawan pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.
Jelasnya, ujian makmal oleh Jabatan Kesihatan, kementerian itu mendapati sos tiram 1Malaysia yang dijual di kedai-kedai KR1M di seluruh negara, mencatatkan kandungan protein yang rendah daripada keperluan yang disyaratkan oleh undang-undang.
Sos tiram itu adalah satu daripada tujuh barangan yang didakwa oleh ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, mencabuli Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.
Pua sebelum ini berkata pada label sos tiram keluaran Lee Kum Kee dan Tesco menyatakan bahan bahan yang digunakan adalah dari ekstrak tiram. Bagaiamapun, katanya, sos jenama 1Malaysia pula menyatakan ia diperbuat daripada perisa tiram.
credit: CG Forum
Komen kesihatanonline.com: Hati hati dengan macam macam produk sekarang ni, nampak macam bagus tapi boleh jadi merbahaya, terutamanya kosmetik2..