Masalah Kurang Darah (Anemia) Yang Disebabkan Oleh Kemusnahan Sel Darah Merah


Gambar menunjukkan sel seperti 'digigit' atau ditumbuk, menunjukkan penyakit kekurangan G6PD dalam darah.
Gambar dari: http://www.ezhemeonc.com

Penyakit dapatan (dapatan bermaksud = acquired/diperoleh sewaktu atau selepas kelahiran):
 • Berkaitan dengan antibodi (autoimun)
  • AutoImmune Hemolytic Anemia (AIHA) jenis sejuk. Ianya disebabkan oleh suhu yang terlampau sejuk iaitu kurang daripada 4 darjah selsius. Ia disebabkan oleh pengaktifan sistem komplemen (complement system)
  • AutoImmune Hemolytic Anemia (AIHA) jenis panas. Ianya disebabkan oleh suhu badan melebihi 37 darjah selsius. Ia boleh dirawat dengan menggunakan steroid ataupun immunosuppresant (ubat bagi merendahkan tindakbalas antibodi)
  • Masalah autoimun yang hadir akibat sensitif terhadap ubat (Drug-induced). Ia disebabkan oleh ubat seperti Penicillin. Penicillin akan bergabung dengan membran sel darah merah dan menyebabkan antibodi melawan sel darah merah dihasilkan. Ubat lain termasuk Quinine yang membentuk kompleks 'antibody-sel.darah'
 • Berkaitan dengan masalah salur darah terlalu kecil (mocroangiopathic hemolytic anemia (MAHA). Salur darah yang kecil menyebabkan banyak darah termusnah secara mekanikal.
 • Jangkitan seperti Malaria (Plasmodium masuk ke dalam sel darah merah dan dimanifestasi oleh kemusnahan sel darah merah, dan air kencing hitam akibat banyak hemoglobin - hemoglobinuria)
 • Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria (Serangan kemusnahan sel darah merah yang maksimum pada waktu malam). [Paroxysmal = serangan yang dasyat dan tiba tiba,, Nocturnal = Waktu malam,, Hemoglobin = Komponen darah,, Uria = Air kencing]. Namanya sahaja sudah memberi petanda bahawa penyakit ini dimanifestasikan oleh air kencing berwarna gelap pada waktu malam tidak lain akibat daripada kemusnahan sel darah merah yang memuncak pada waktu malam. Hal ini demikian kerana pada waktu malam, asiditi menjadi semakin tinggi dan menyebabkan pengaktifan sistem komplemen (complement system) seterusnya menyebabkan banyak sel darah merah  musnah  dalam individu yang menghadapi masalah  ini. Ujian yang amat penting untuk mengesan masalah ini ialah Ham's test.
Penyakit Keturunan
 • Yang disebabkan oleh masalah enzim (dalam dan luar sel darah merah)
  • G6PD. Satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan pelindungan terhadap sel darah merah (Glutathion). Kesannya, sel darah merah amat mudah dimusnahkan. Dalam individu ini, adalah dilarang sama sekali untuk mereka makan broad beans, ubat tertentu, didedahkan kepada ubat gegat dan inai. "~round shaped"
  • Kekurangan Pyruvate Kinase. Kurangnya ATP (sumber tenaga sel) menyebabkan banyak sel darah merah mati.
 • Masalah betuk sel darah merah yang pelik Masalah pada membran
  • Spherocytosis [Sphero = bulat/sfera,, Cyte = sel,, osis = gejala] Gejala Sel Darah Merah Berbentuk Bulat. Biasanya, sel darah merah berbentuk leper, bukannya bulat, tapi dalam penyakit ini, sel darah menjadi bulat seperti bola. Menyebabkannya amat mudah musnah akibat perubahan osmosis dan mekanikal.
  • Elliptocytosis [Ellips = bujur seperti telur,, Cyte = sel,, Osis = gejala] Sel Darah Merah Bujur Seperti Telur. Sama seperti masalah spherocytosis di atas.
 • Masalah hemoglobin seperti Sel Sabit (sickle cell) dan Thalassemia. (Masalah dalaman sel darah merah)


3 comments :

 1. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

  ReplyDelete
 2. assalamualaikom,

  apa itu hereditary slomutovalocypsis?

  ReplyDelete