Kanser Darah Putih Jenis Hodgkin's Lymphoma

Lymphoma adalah merupakan sejenis kanser yang berpunca hasil pembiakan sel darah putih kelas lymphocyte. Sel sel ini berkumpul di dalam nodus limfa dan menyebabkan apa yang dipanggil lymph adenopathy. Sel sel ini boleh juga berkumpul di organ organ lain. Lymphoma dikelaskan kepada dua bahagian besar iaitu Lymphoma jenis Hodgkin's dan Lymphoma jenis bukan Hodgkin (Non-Hodgkin Lymphoma). Untuk Lymphoma jenis Hodgkin, ia dinamakan sedemikian rupa kerana sel Reed-Sternberg boleh dijumpai dalam darah penghidap kanser darah tersebut.

Atas: Saluran Nodus Limfa dan salur limfa dalam badan
Gambar dari wikipedia.org

Jadi, kali ini kita akan bercerita tentang Lymphoma jenis Hodgkin.

Hodgkin Lymphoma menunjukkan 2 peringkat kejadian, iaitu ia sering berlaku pada orang muda dan orang tua. Lelaki lebih banyak menghidapi masalah ini berbanding perempuan dengan nisbah 2:1. Kebarangkalian untuk seseorang mendapat penyakit ini meningkat sekiranya mereka mempunyai adik beradik yang menghidapi masalah ini.

Simtom simtom:

 • Menunjukkan nodus limfa pada leher yang bengkak, namun bengkak tersebut tidak sakit sekiranya ditekan. Juga terdapat pada bawah lengan.
 • Panas badan
 • Rasa penat badan
 • Turun berat badan
 • Berpeluh berlebihan pada waktu malam
 • Gatal gatal
 • Demam yang berulang (demam yang diselangi dengan suhu normal selama 20 hari (Demam Pel Ebstein)
Peringkat kanser Hodgkin Lymphoma:
Secara amnya, peringkat kanser ini dapat dibahagikan kepada peringkat A dan B. Peringkat A adalah peringkat dimana individu itu tidak menunjukkan sebarang tanda kecuali gatal gatal. Peringkat B pula adalah peringkat dimana tanda tanda termasuk: Demam panas (suhu melebihi 38 darjah selsius), berpeluh berlebihan, hilang berat badan.

Tahap keseriusan penyakit ini bergantung kepada sejauh mana kanser darah ini merebak. Ia diringkaskan seperti berikut:
 1. Kanser menduduki hanya satu kawasan nodus limfa.
 2. Kanser yang melibatkan lebih daripada satu nodus limfa
 3. Kanser yang merebak ke kawasan kiri dan kanan diaphragm (pemisah antara perut dan dada)
 4. Merebak ke kawasan organ lain seperti hati dan sumsum tulang.
Rawatan:
Rawatan adalah menggunakan 4 jenis ubat utama:
 1. Adriamycin
 2. Bleomycin
 3. Vinblastin
 4. Dacarbazine
Rawatan lain juga termasuk surgery (terutamanya sekiranya penyakit tersebut menghidapi 

Kesan sampingan rawatan:
 • Chemotherapy: rambut gugur (Alopecia),, boleh tumbuh kembali selepas botak.
 • Radiotherapy: menyebabkan kemungkinan terbentuknya tumor baru dalam otak (tumor)

Anggaran jangka hayat pesakit Hodgkin's Lymphoma:
 • 90% daripada penghidap Hodgkin's jenis A,,, berjaya hidup
 • 40% daripada penghidap Hodgkin's jenis B,,, berjaya hidup
Keadaan kecemasan berlaku apabila pesakit mempunyai nodus limfa yang besar akibat kanser di bahagian dada. Ia boleh menyebabkan Vena Cava Superior untuk tersekat, dan menyebabkan rasa 'penuh' di kepala, pitam, edema di muka, sukar untuk bernafas.1 comment :

 1. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

  ReplyDelete